Jump to content
 • FinnJAE esittely ja historia


  Peltsi
  • Jutun lyhyt kuvaus: FinnJAE esittely

  Mikä FinnJAE on?

  Lyhyesti, kaikille japanilaisten autojen harrastajille tarkoitettu vapaamuotoinen, koko viikonlopun kestävä kokoontuminen. Mukaan mahtuvat niin museoautot, harrasteautot, customoidut, tuunatut kuin alkuperäisetkin harrasteautot, kunhan ne ovat japanilaismerkkisiä. Etenkin neljä merkkikerhoa (Fintoys - Toyota Club, Honda Club, Mazdago sekä Nissan Club) ovat ottaneet FinnJAEn kalenteriinsa yhtenä pääkokoontumisistaan, ja kaksi kerhoista on jopa perustettu FinnJAEssa. Tapahtuma on vapaamuotoinen, eli siihen ei kuulu kiertoajelua, jossa tutustuttaisiin kuiviin museoihin tai sitovaa minuuttiaikataulua. Leikkimielinen hauskanpito kuuluu kuitenkin asiaan, ja kerhot ovatkin järjestäneet ohjelmaa kuten mäenlaskukisoja, lentopallomatseja ja autoarviointeja. Samoin tapahtuma-alueen kokoustiloissa on hyvä pitää vuosikokoukset, ja illalla lämpeää sauna. FinnJAEhen tulo ei edellytä kerhoihin kuulumista, mutta on oiva tapa tutustua porukkaan ja liittyä. Samoin paikalle voi tulla vain käymäänkin, vaikka monet viipyvätkin siellä perjantai-iltapäivästä sunnuntaihin saakka. Itse tapahtuma on ilmainen, mutta yöpymisestä maksat alueelle. 


  Mistä nimi FinnJAE?

  Tapahtumaa ideoitaessa Suomessa oli jo samankaltaiset viikonlopputapahtumat "Ranskalainen visiitti", "Britit kohtaavat" ja "Japsistarat". Englannissa puolestaan suora esikuvamme "Japan Auto Extragavanza" kokosi japsiautot yhteen, joten JAE-lyhennykseen lisättiin Finn muistuttamaan Suomesta. Lyhyt ja ytimekäs nimi, joka kelpaa kansainväliseenkin käytttöön! Ajankohdaksi valittiin elokuun puoliväli, koska siihen aikaan matkailusesonki on jo ohi ja leirintäalueet pystyvät ottamaan vastaan isommankin joukon autoharrastajia, eikä sää ole vielä sateinen. 
   

   

  FinnJAE historiikki

  Ensimmäinen japsiautojen kokoontumisajo, FinnJAE 2001, pidettiin 18.-19. elokuuta Riihimäellä Lempivaaran matkailukeskuksessa. Paikalla oli kahden päivän aikana yli 60 harrastejapsia museoautoista turbo- yms. viritelmiin. Tapahtumaan osallistui kotimaisten harrastajien lisäksi myös kaksi norjalaista, kaksi englantilaista ja yksi hollantilainen autokunta. Tapahtuman yhteydessä pidettiin Suomen Nissan kerho - Nissan Club of Finland merkkikerhon perustava kokous. Kuvia tuolta ensimmäisestä kerrasta. 


  Toinen FinnJAE 2002 oli 17.-18. elokuuta tutussa Lempivaaran matkailukeskuksessa Riihimäellä. Tapahtuman osanottajamäärä kaksinkertaistui edellisvuodesta. Kansainvälistä väria tapahtumaan antoi ainakin yksi Norjalainen autokunta. 


  Kolmas Lempivaaran FinnJAE 2003 tuttuun aikaan 15.-17.8. keräsi vajaa 150 autokuntaa, joka määrä oli jo liikaa tuolle alueelle. Niinpä tapahtuma päätettiin siirtää väljemmälle alueelle Somerolle, jossa pidetään monta muutakin autotapahtumaa.
   


  Neljäs, FinnJAE 2004, pidettiin 13.-15.8.2004 uudessa paikassa Hovimäki Campingissä Somerolla. Täällä saimme kokoontua vapaammin ja ohjelmallekin oli paremmat puitteet. Monella tulijalla oli mukanaan rompetoritavaraa takaluukussa tai peräkärryssä. Tapahtuma ei kuitenkaan ole kaupallinen rompetori, ja kippojen, rättien tai lakritsin kaupittelijat eivät ole tervetulleita. Pitokokki oli paikalla pannuineen ja Hovimäen kahvilaravintola hoiti myös nälkäisten sekä janoisien hoivaamisen.
   


  Viides FinnJAE järjestettiin viikonloppuna 12.-14.8.2005. Paikka oli tuttu Hovimäki Camping jossa on tilaa meille kaikille. Valitettavasti alueen kaikki mökit oli jo varattu. Telttailu, matkailuvaunuilu ja jopa autossa nukkuminen oli kuitenkin sallittua leirintämaksua vastaan. 


  2006 järjestettiin jo kuudes FinnJAE viikonloppuna 11.-13.8.2006. Paikka on tällä kertaa Järvenpään Matkailukeskus, jossa oli hyvin tilaa meille kaikille. Alueen kaikki mökit oli jälleen varattu jo etukäteen kerhoille ja varauksia voi tehdä vain kerhojen kautta. Kuten tavaksi tuntuu tulevan, niin jälleen osa oli matkassa omalla teltalla ja matkailuvaunulla,
  osan nukkuessa autossaan.


  2007 järjestettiin jo seitsemäs FinnJAE viikonloppuna 17.-19.8.2007. Paikka oli tällä kertaa Lomasäkylä, jossa on tilaa meille kaikille. Alueen kaikki mökit oli jälleen esivarattu, varauksia tehtiin kerhojen kautta. Telttailu, matkailuvaunuilu ja jopa autossa nukkuminen oli toki sallittua leirintämaksua vastaan.


  2008 FinnJAE oli 22.-24.8.2008. Paikkana oli edelleen Lomasäkylä.


  Yhdeksäs FinnJAE järjestettiin 14.-16.8.2009 Sappeella.


  Kymmenes FinnJAE pidettiin 13.-15.8.2010 Sappeella.


  FinnJAE #11 oli 26.-28.8.2011, tutusti Sappeella.


  Kahdestoista FinnJAE järjestettiin 31.8.-2.9.2012, tälläkin kertaa Sappeella.


  Kolmastoista FinnJAE järjestettiin ensimmäistä kertaa Himoksella 23-25.8.2013.

  Mökkejä oli jälleen esivarattu, tällä kertaa isompia ja omilla saunoilla varustettuja. Itse tapahtuma-alueena toimi Himos Areenan vieressä oleva iso asfalttikenttä.
  Lauantain aikana mm. pelattiin kerhojen välisiä lentopallo-otteluita. Kuvia tapahtumasta löydät täältä.


  FinnJAE nro. 14 pidettiin jälleen Himoksella, tällä kertaa elokuun alkupuolella 8-10.8.2014. Mökit pääosin samoja kuin edellisvuosina, samoin sama asfalttikenttä toimi tapahtuma-alueena.
  Tällä kertaa siirryttiin asfalttikentän toiseen reunaan, jossa oli enempi tilaa autoille. 


  Viidestoista eli vuoden 2015 FinnJAE järjestettiin lappeenrannassa, Huhtiniemen leirintäalueella 7-9.8.2015

  Lauantaina kokoonnuimme Viipurinportin ABC-asemalle jonne saapuikin yli 70 autokuntaa. Siellä järjestettiin hienoimpien autojen äänestys ja iltapäivällä lähdimme rastiajolle.

  Illalla leirintäalueella oli ohjelmassa saunomista, grillailua ja musiikkia kahden livebändin voimin.
   

  Edited by Peltsi


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...